Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Δελτίο Τύπου για το 3ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Βόλου

3o Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Βόλου
Δελτίο τύπου
Την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Οκτώβρη 2008 πραγματοποιείται στην παραλία του Βόλου το 3ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της πόλης. Μετά από 2 χρόνια προσπάθειας, το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ έχει αρχίσει να κατοχυρώνεται ως ένα μεγάλο κινηματικό και πολιτιστικό γεγονός, που συνενώνει και εκφράζει Βολιώτες και Βολιώτισσες, μετανάστες και μετανάστριες, σε μια κοινή γιορτή αλληλεγγύης, αλληλοκατανόησης και διεκδίκησης.
Τα τελευταία χρόνια όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις με τους μεταναστευτικούς νόμους που ψήφισαν, όχι μόνο δεν δημιούργησαν ένα νομικό πλαίσιο προστασίας των μεταναστών, αλλά αντίθετα προκάλεσαν νέα προβλήματα, με χαρακτηριστικότατο παράδειγμα τα γεννημένα και μεγαλωμένα στην Ελλάδα παιδιά μεταναστών που βρίσκονται εδώ χωρίς πιστοποιητικό γέννησης, χωρίς ιθαγένεια, χωρίς δικαιώματα. Επιπλέον, τα φαινόμενα βίας Ελλήνων σε βάρος μεταναστών, η συνεχιζόμενη εργασιακή εκμετάλλευση αλλοδαπών, η συστηματική αστυνομική παρέμβαση σε βάρος προσφύγων, είναι μερικές μόνο από τις εκφράσεις ρατσισμού που αναδύει το ελληνικό κράτος, αλλά και η κοινωνία μας.
Ρατσισμός, που όμως δεν έχει ένα μόνο πρόσωπο, δεν είναι μόνο φυλετικός. Κοινωνικές διακρίσεις σε βάρος ατόμων ή ομάδων λόγω καταγωγής, φύλου, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκευτικών πεποιθήσεων και σωματικής ή πνευματικής ικανότητας, αποτελούν μια άλλη ανάλγητη έκφραση κοινωνικού ρατσισμού.
Επειδή οι διακρίσεις και ο ρατσισμός δεν ταπεινώνουν μόνο τους «άλλους», εξευτελίζουν και «εμάς», επειδή δεν απειλούμαστε από τους οικονομικούς και τους πολιτικούς πρόσφυγες, αλλά από την ανεργία, την εμπορευματοποίηση των πάντων, τη ζωή χωρίς νόημα που μας επιβάλλουν οι κυρίαρχοι, επειδή αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά ότι εχθρός μας δεν είναι ούτε ο πεινασμένος, ούτε ο διαφορετικός, απαντάμε σ’ αυτήν τη βαρβαρότητα με την ανιδιοτελή συμμετοχή μας στην κοινή προσπάθεια και με την αντίστασή μας στον κοινωνικό αποκλεισμό, στο ρατσισμό και στις διακρίσεις.
Ο χώρος του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ κατά το διήμερο των εκδηλώσεων θα γεμίσει από συμπολίτες μας, ξένους και Έλληνες. Συζητήσεις, θεατρικά δρώμενα, προβολές και παιδότοπος, μαζί με έκθεση φωτογραφίας και σκίτσου, ποικίλες μουσικές, πολυπολιτισμικές κουζίνες και πολλαπλά χρώματα θα συνθέτουν ένα περιβάλλον μέσα από το οποίο επιδιώκουμε να αναδείξουμε και να αναλύσουμε προβλήματα ρατσισμού, να προβάλλουμε αιτήματα ισότητας και αλληλεγγύης, να διεκδικήσουμε ίσα κοινωνικά δικαιώματα για μετανάστες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Συντονιστικό μεταναστευτικών, κοινωνικών, πολιτικών οργανώσεων και πολιτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: